Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Masjid Lumpur Paling Besar di Dunia

Tuesday, April 19, 2011 4 ,000,000 terlepas cakap
Salamz allz..ok sebagai permulaan aku update benda ni kat korang dulu ar..

Citer ni sal sebuah Masjid yang cukup hebat yang telah menjadi sebuah tempat warisan dunia. Masjid hebat ini terletak di Djenné, Mali. Apa yang hebat sal masjid ni? Masjid ni merupakan sebuah bangunan terbesar di dunia yang diperbuat daripada lumpur. OK aku nak ulang semula, lumpur. Bukan bata, konkrit, mahupun kertas karbon. Ia telah diberi pengiktirafan oleh UNESCO sebagai sebuah satu lagi warisan dunia pada tahun 1988.

Ok mari teruskan pembacaan korang, sebelum tengok-tengok gambar hahahahah..

Walaupun Masjid ni nda menang sebagai bangunan paling popular seperti Sphinx atau pun Piramid namun masjid tetap menjadi kebanggaan kepada rakyat afrika kerana ia merupakan satu landmark paling best kat sana. Naaa memandang kau malas maw buka kamus, korang baca la ni keistimewaan masjid ni k?
The walls of the Great Mosque are made of sun-baked mud bricks called 'ferey', a mud based mortar, and are coated with a mud plaster which gives the building its smooth, sculpted look. The walls are between 16 in and 24 in (0.4 to 0.6 m) thick. The thickness varies depending on the wall's height: taller sections were built thicker because the base has to be wide enough to support the weight. Bundles of deleb palm wood were included in the building to reduce cracking caused by frequent drastic changes in humidity and temperature and to serve as readymade scaffolding for annual repairs.
ok dah siap baca ka? mari kita tengok-tengok gambar ni masjid pla ok? JOM ramai-ramai..



















































Tarikh yang tepat pembinaan masjid ni masih tak diketahui, ada yang cakap 1200 ada pula yang cakap 1330..kalau nak lagi tepat, korang kaji la sendiri. Maw maklumat lebih lagi ka? korang pecah masuk pi Wikipedia

4 comments

April 20, 2011 at 9:01 AM

Subhanallah~cantiknyaa..bgni la ni kali rupa mesjid2 d zaman2 rasulullah, kn~

April 20, 2011 at 10:38 AM

kalau hujan ndak cair ka tu :P

April 20, 2011 at 10:54 AM

iya kn~ndak tapikir plak aku~hihihi..

pinung..perkenalkn..ini adek kandung ku ni ya..jd jgn heran la nama kami sama..

stail kami mengomen ni mmg pelik2 hihihi~

April 21, 2011 at 2:47 PM

@Finie Ramos hehehe kalau dah sejak pembinaan lama-lama dulu tak penah cair mesti kuat tu..heheh wah ada adik rupanya..hye izah selamat berkenalan..hehehe

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...