Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Oh..Bijak!! Cimpanzi yang belajar memasak dan suka makanan yang dimasak

Friday, December 30, 2011 2 ,000,000 terlepas cakap
Pernah tengok tak Filem planet of the Apes? Hebatkan? ketinggian kecederdasan otak haiwan tersebut sebenarnya bukan satu dongeng atau fiksyen semata-mata. Percaya atau tidak, terdapat seekor cimpanzi daripada 8 ekor yang dijaga oleh seorang pakar dalam tingkahlaku dan bahasa Ape, Dr Sue Savage-Rumbaugh memiliki daya kecerdasan yang mengkagumkan. Kenapa? Kanzi, 31 tahun, yang tertarik dengan API menunjukkan kehebatan dengan kemampuan untuk memasak dan ini juga bukti yang Kanzi memiliki intelektual yang baik.

Dr Savage-Rumbaugh,
‘Kanzi makes fire because he wants to. He used to watch the film Quest For Fire when he was very young which was about early man struggling to control fire. He watched it spellbound over and over hundreds of times.’ He was also fascinated by the camp fires his keepers made to cook food. And he was encouraged to interact with humans and copy them. At the age of five, he was making small piles of bone dry sticks.

Bukan itu sahaja, Kanzi juga memiliki keupayaan untuk 'menyebut' 500 patah perkataan melalui keyboard dan memahami 3000 perkataan yang diucapkan.

Kanzi, who weighs 12st, is the brightest of the apes at the Great Ape Trust. With two other apes at the centre, he uses paper keyboards to communicate with Dr Savage-Rumbaugh and fellow primatologist Liz Pugh.

In conversation with the researchers he points to symbols, known as lexigrams, on the keyboards representing different words. He has learnt to ‘say’ around 500 words through the keyboard, and understands 3,000 spoken words. Bonobos are one of the most endangered species and there are around 10,000 to 50,000 left in the wild, all in Africa’s Democratic Republic of Congo. They share 98 to 99 per cent of their DNA with us. For Kanzi’s own safety, he is only allowed to make fires under close supervision. But his behaviour raises fascinating questions.

Sekarang, korang dah sedia ker untuk belajar memasak dengan Cimpanzi? JOM!!!












Akukata : Coba la korang bayangkan mcm mana kalau dia ni dilepaskan di hutan sana, pastu cimpanzi yang lain ikut cara apa yg dia buat, lepas tu...silap haribulan kita manusia akan bersaing dengan manusia.

Bacaan lanjutan : Dailymail

2 comments

January 3, 2012 at 12:13 PM

wahh! post yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work.. :D

April 25, 2012 at 8:40 AM

tak mungkin..sebab manusia di kurniakan akal utk berfikir..binatang tau nak makan jer...kita makan utk hidup...binatang hidup utk makan...

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...