Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Bumi ;RM14, 844 -Bumi pun ada harga?

Tuesday, March 1, 2011 2 ,000,000 terlepas cakap
LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Seorang saintis telah mencipta formula untuk menilai harga planet Bumi dan dia menetapkan Bumi berharga 3,000 trilion (RM14,844 trilion), lapor sebuah akhbar semalam.


Saintis berkenaan yang bertugas di Universiti California-Santa Cruz, Greg Laughlin, membuat pengiraan itu berdasarkan faktor usia Bumi, saiz, suhu jisim dan beberapa statistik penting yang lain.

Dia mendapati Bumi adalah planet termahal berbanding planet-planet lain di cakerawala.

Cruz mencipta formula tersebut untuk menetapkan nilai planet-planet yang ditemui oleh kapal angkasa Kepler berharga £600 juta (RM2.9 bilion) milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).

"Saya percaya selama ini sukar untuk kita membayangkan nilai sesuatu planet terutamanya planet- planet yang menyerupai Bumi," katanya pada minggu lalu.

"Justeru, saya mencipta formula metrik ini supaya mudah untuk saya membuat penilaian sama ada sesuatu planet itu berharga atau sebaliknya," tambah Cruz.

Menurutnya, terdapat sekitar 1,235 planet di alam semesta dengan Marikh bernilai sekitar £10,000 (RM49,500), Zuhrah pula cuma 1 penny (RM0.04). - Agensi

2 comments

March 1, 2011 at 8:56 AM

Eh~ murahnya planet Zuhrah tu..mari sini aku beli... Klu aku ada Trillion-trillion tu..biar aku beli bumi ni..trus aku la pemilik mutlak bumi ini~ HAHAHAHA..(tp duet aku ada lima posen jaaa...ckup la utk bli Zuhrah bbrapa biji T_T

March 2, 2011 at 11:33 PM

hahahahaha~ sott~~
mo juga bha dikira, buang karen jak kira2 tu~~

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...