Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Rosalia Lombardo " The Sleeping Beauty"

Tuesday, March 15, 2011 8 ,000,000 terlepas cakap
Tadi masa aku jenjalan di forum negara jiran aku terjumpa satu kisah yang menarik. Kisahnya ialah tentang seorang kanak-kanak bernama Rosalia Lombardo. Mesti korang tak kenal punya apa lagi taw tentang kisahnya. OK JOM!! kita kenali dan ketahui apa kisah yang menarik tentang Rosalia Lombardo (Maaf yer bapa-bapa, ibuk-ibu..karena artikel nya juga dalam bahasa indonesia gitu)


Mayat Rosalia Lombardo, seorang anak perempuan Sisilia berusia dua tahun yang meninggal tahun 1920, masih terlihat segar. Muminya yang dikenal dengan "Sleeping Beauty" disimpan dalam kotak kaca di Palermo, Italia.

Ramuan yang membuat mumi tersebut masih terlihat segar menjadi rahasia selama bertahun-tahun. Namun, ahli antropologi biologi dari Institute for Mummies and the Iceman bernama Dario Piombino-Mascali berhasil mengungkap racikan yang dipakai untuk mengawetkan Rosalia.


Ia mencari tahu bahan-bahan yang digunakan dari kerabat dan orang-orang dekat Alfredo Salafia, seorang taksidermis atau ahli pembuat awetan yang tewas tahun 1933. Dari catatan tangan yang dibuat Salafia terungkap bahwa ia menyuntikkan zat-zat kimia ke tubuh Rosalia berupa formalin, garam seng, alkohol, asam salisilat, dan gliserol.


Formalin merupakan bahan yang saat ini paling umum digunakan untuk mengawetkan mayat. Campuran formaldehid dan air itu membunuh semua bakteri penyebab pembusukan daging. Salafia adalah salah satu pelopor penggunaan bahan kimia tersebut untuk mengawetkan mayat.


Sementara alkohol di daerah yang kering akan berfungsi mempertahankan mayat Rosalia tetap kering sehingga lebih awet terhadap perubahan suhu dan kelembaban. Gliserol seperti minyak akan mencegah tubuhnya terlalu kering dan asam salisilat mencegah pertumbuhan jamur.


Namun, kunci utama pengawetan mayat tersebut adalah garam seng. Menurut Melissa Johnsons Williams, Direktur Eksekutif American Society of Embalmers, seng tidak digunakan dalam proses pengawetan di AS. "Seng membuatnya kaku. Anda dapat mengangkatnya dari peti dan membiarkannya berdiri," jelas Williams.


aku kata : Kalau tak salah aku, kanak-kanak ni meninggal disebabkan penyakit Pneumonia~ radang paru-paru atau pun SARS.
UPDATED By Finie Ramos
tak laa...menurut crita..parent budak ni xdpt menerima knyataan bhw anak kesayangn dorg mati..dorg xdpt mnerima knytaan bhw jasad anak dorg akan d makan anai2 (etc..etc) klu d kubur d tanah..sb tu la dorg mau awet anak dorg ni spy dorg bleh belai2 n tenung2 utk melepaskn rindu smpi dorg mati..bila dorg mati, mumi ni pun d ambil oleh pihak gereja utk d smpan n djaga dgn baek~

waktu tu, rmai jg org kg n bbrapa pihak greja kg dorg xstuju dorg c awet budak ni..tp krn hormat akan kputusan mktamad parents dia yg sgt sedih akan kmatian anak dorg, dorg pun akur la....

sumber ~ Google Search


8 comments

March 15, 2011 at 3:35 PM

Da lama baca article ni..the real sleeping beauty...

dia mngal sb demam panas yg mndadak..tau la zaman dulu2..mna ada panadol active fast, apa lagi yg d lekat d dahi tu~

March 15, 2011 at 5:14 PM

@Finie Ramos yaka? wah fini ko banyak taw owh..Thanx..

March 15, 2011 at 5:37 PM

Kalau dah mati tu, kuburkan sajalah.... huhuh...

March 15, 2011 at 5:43 PM

@LennMommaChubby entah lah momma..adat dorang kot..

March 15, 2011 at 6:33 PM

melawan takdir ni namanya

March 15, 2011 at 8:25 PM

@Catherine- Urm.. itu kepercayaan dorang kot..

March 16, 2011 at 8:48 AM

tak laa...menurut crita..parent budak ni xdpt menerima knyataan bhw anak kesayangn dorg mati..dorg xdpt mnerima knytaan bhw jasad anak dorg akan d makan anai2 (etc..etc) klu d kubur d tanah..sb tu la dorg mau awet anak dorg ni spy dorg bleh belai2 n tenung2 utk melepaskn rindu smpi dorg mati..bila dorg mati, mumi ni pun d ambil oleh pihak gereja utk d smpan n djaga dgn baek~

waktu tu, rmai jg org kg n bbrapa pihak greja kg dorg xstuju dorg c awet budak ni..tp krn hormat akan kputusan mktamad parents dia yg sgt sedih akan kmatian anak dorg, dorg pun akur la....

sumber ~ Google Search

March 16, 2011 at 7:36 PM

@Finie Ramos Thanx finie..aku update crita aku ni berdasarkan maklumat ko heheh

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...