Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Hyperinflasi di Zimbabwe; 1 USD = 246.433.377 ZWD

Sunday, December 26, 2010 1 ,000,000 terlepas cakap
Nilai wang dolar Zimbabwe mengalami hyperinflasi yang sangat la dahsyatnya ! kedahsyatannya telah mencapai 2.2 juta peratus pada bulan Jun 2008 yang lalu. Dan ini terus akan berlanjut, jika ekonomian negara yang telah dipimpin oleh presiden Robert Mugabe selama 25 tahun ketika ini, tidak ada penambahbaikan.


Untuk mengimbangi inflasi, Bank central Zimbabwe pada bulan Januari 2008 lalu mengeluarkan wang kertas 10 juta dolar, pada bulan April menerbitkan wang kertas 50 juta dollar, di bulan Mei mengedarkan wang kertas 100 juta dollar dan 250 juta dolar. Kemudian berturut-turut mencetak wang kertas bernominal 5 milion, 25 milion , 50 milion dolar, dan paling akhir pada tanggal 21 Julai lalu menerbitkan wang kertas bernilai 100 milion dolar !

Cuba kita lihat contoh beberapa harga makanan yang mencerminkan betapa dasyatnya inflasi di negara Zimbabwe ini :

- Sepotong roti pada bulan April 2008 dijual dengan harga 16 juta dollar Zimbabwe. (April 2008, 1 US Dollar = 246.433.377 dollar Zimbabwe / ZWD)

- Satu pack kecil kopi keluaran dalam negeri di bulan Mei 2008 mencapai harga 1 milion dolar Zimbabwe. Sepuluh tahun yang lalu wang sebesar ini dapat dibelikan 60 kereta baru !

- Untuk membeli 2 potong roti atau naik bas komuter pergi balik, di bulan Julai 2008 anda memerlukan 100 milion dolar ! Perghhhhh Luarr biasa …

Kalau mau ke restoran di Zimbabwe, siap-siap saja bawa duit bergepok-gepok seperti di bawah ini :



















aku kata : nampak gaya kena siap dengan kereta sorong lah kalau nak pegi membeli belah hahaha
dikisahkan di : P29

1 comment

December 27, 2010 at 8:49 AM

uish..dasyat~ mau letak MYR currency jg ba ni spy kita bleh imagen guna duit kita jg..

btw, nice new blog header ^_^

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...