Segera update kepada anda

Giler!! seramai sedang membongkar cerita-cerita mengarut yang ada blog ni.

Pesawat airasia terbabas di kuching

Wednesday, January 12, 2011 0 ,000,000 terlepas cakap
KUALA LUMPUR: Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching yang ditutup sejak malam semalam selepas pesawat AirAsia terbabas ketika mendarat, dibuka semula 9 malam ini.


Pengurus Besar Kanan Perkhidmatan Operasi Malaysian Airports Berhad (MAB), Datuk Azmi Murad, berkata sehingga kini telah ada penerbangan yang tiba dan berlepas dari lapangan terbang itu.

"Syarikat penerbangan sedang menguruskan penerbangan masing-masing yang terjejas berikutan penutupan lapangan terbang itu," katanya di sini malam ini. Beliau berkata, pesawat yang terbabas di kawasan tanah di sisi landasan itu juga telah dialih oleh jurutera AirAsia dengan menggunakan dua kren serta beberapa jentera berat.

Dalam kejadian 10.02 malam semalam itu, penerbangan AK5218 yang berlepas dari Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) Kuala Lumpur terbabas dari landasan ketika mendarat dalam keadaan hujan lebat. - BERNAMA

KUALA LUMPUR: Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching yang ditutup sejak malam tadi selepas pesawat AirAsia terbabas ketika mendarat, dijangka terus ditutup untuk semua penerbangan sehingga diberitahu kelak.

Malaysia Airports Berhad (MAB) memberitahu Bernama sebanyak 24 penerbangan
terjejas setakat 11 pagi ini.

Hanya satu penerbangan dibenarkan berlepas dari lapangan terbang itu pada jam 7.30 pagi ini iaitu MH2505 ke Kuala Lumpur, kata MAB.

Penerbangan lain yang terjejas termasuk 11 membabitkan AirAsia, lapan Penerbangan Malaysia dan lima penerbangan MASWings.

Penumpang yang berkenaan dinasihatkan agar menghubungi syarikat penerbangan
masing-masing bagi mengetahui perkembangan lanjut mengenai perkara itu.

MAB berkata dalam kejadian jam 10.02 malam itu, penerbangan AK5218 yang berlepas dari Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) Kuala Lumpur terbabas dari landasan ketika mendarat dalam keadaan hujan lebat.

Usaha mengalihkan pesawat itu sedang dilakukan namun berdepan kesukaran
berikutan keadaan hujan lebat yang melanda sejak semalam, kata MAB.

Sementara itu Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha memberitahu
pemberita hari ini, pesawat itu membawa 124 penumpang dan enam anak kapal.

Empat penumpang mengalami cedera ringan dan dirawat di hospital di Kuching,
katanya ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan Maritim Kebangsaan di
sini. - Bernama

Post a Comment

Korang rasa ada sesuatu yang nak di katakan? jangan simpan, kongsikan bersama...